header 2
PA255459.jpg

movadoHuh,…een ultimatum!

De coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben de drie sportverenigingen die moeten verhuizen een ultimatum gesteld. Dat is toch wel het toppunt van politiek cynisme! Sportverenigingen die al jaren loyaal mee hebben gewerkt aan een verhuizing waar ze niet om hebben gevraagd en waarvan de huidige impasse zeker niet aan hen te wijten is worden nu weggezet als de grote vertragers die ook nog eens durven overvragen. Blijkbaar is een betrouwbaar (collectief) geheugen in de Raad een schaars goed! Het is duidelijk dat de impasse niet te wijten is aan de verenigingen. Gebrek aan visie en slagkracht bij de gemeente zijn oorzaak van deze soap. Loze beloftes, trage procedures en gebrek aan kennis hebben de verenigingen soms tot wanhoop gedreven.

SC Movado al eens met koers, Paraplu deels dicht

Movado moet van de gemeente verhuizen werd al in juni 2015 besloten. Sportpark De Patersweg zou te duur zijn. Dit was niet de keuze van de club maar werd zonder overleg aan ons opgelegd. Helaas ontbrak een goed plan bij de gemeente waar dan Movado ( en andere verenigingen) moesten gaan landen. Al die tijd heeft de club loyaal meegewerkt aan deze beweging en meer dan dat. Samen met de partners van De Paraplu hebben we de gemeente een kant en klaar plan voorgelegd! Als dank daarvoor nu  dit ultimatum.

In de voorbereiding van het Raadsbesluit van 26 maart 2019 heeft Movado al besloten mee te gaan in de voorgestelde koers van de wethouder om De Dijk te vergroten en samen met andere verenigingen daar iets moois  van te maken. Weet iemand in de Raad dat nog? Kijk de beelden van de commissie er nog maar eens op na! De plank in het ultimatum richting Movado wordt dus volledig misgeslagen, blijkbaar allemaal onderbuik-politiek. De oppositie houdt hun been stijf en dat siert ze, zij hebben wel de moeite genomen hun kennis op dit dossier op peil te houden.

Het concept De Paraplu is dus sinds de 26e maart van dit jaar voor Movado verleden tijd. De afgelopen jaren hebben TTV Dordrecht, SC Movado en v.v. Dubbeldam intensief samengewerkt onder de naam De Paraplu om in overleg met de gemeente Dordrecht gezamenlijk een nieuwe accommodatie op het sportpark Schenkeldijk te realiseren. De samenwerking binnen de Paraplu is vanaf het begin bijzonder positief geweest en drie verenigingen hebben met veel plezier samengewerkt. Er is veel tijd gestoken in de onderlinge relaties en de samenwerking binnen de Paraplu is dan ook tot op de dag van vandaag opbouwend en constructief. De drie besturen van de verenigingen trekken nu definitief de stekker uit de nieuwbouwplannen van de Paraplu omdat het ontwerp van een gezamenlijke accommodatie (blijkbaar) te duur is en politiek niet haalbaar. Ieder van de verenigingen zal nu zijn eigen keuze maken met betrekking tot verhuizing of nieuwbouw.

Movado heeft een groot belang in het slagen van het plan rondom De Dijk, nu met name in samenwerking met Next Volley en Stichting  De Dijk en heeft zich daarom aan die koers gecommitteerd mits de uitkomst van allerlei randvoorwaarden acceptabel is voor de club. Movado blijft ook nog wel optrekken met de andere Paraplu partners om samen sterker te staan. We hopen dat de warme band tussen de drie verenigingen ook in de komende jaren alleen maar beter zal worden.

Dit standpunt van Movado was allemaal al lang bekend en toch bleven coalitieleden afgelopen week leuteren over onze ‘hakken in het zand’ en ‘andere verenigingen die morren’. Hoezo slecht op de hoogte. Zo creëert men een eigen politieke werkelijkheid zonder nog na te denken over wat echt is  en/of billijk.

Ultimatum, en wat dan?

Wat nu als oktober niet gehaald wordt? Dat is heel goed mogelijk gezien het huidige tempo, de verloren maanden en de grote vakantie voor de deur. Wordt er dan misschien een nieuwe Sportvisie opgesteld, dat duurt jaren! Mag Movado dan blijven zitten aan de Patersweg, vervalt dan het budget of komt er een nieuw konijn uit de hoge hoed. Dat wordt helaas niet duidelijk gemaakt. Dreigen helpt niet, zeker niet als de consequenties onbekend zijn. Het is ook niet echt chic.

Langzaam aan verdwijnt de echte reden uit beeld waarom  we steggelen rond de plannen van de Schenkeldijk. En waarom de verenigingen vechten voor wat ze waard zijn. Een gedwongen verhuizing van een aantal sportverenigingen en mogelijke kaalslag als we even  niet opletten. De tafeltennisvereniging wordt zelfs hun eigen speelruimte ontzegd, hoe kan ze dan functioneren? Droevig!  Het is aan de gemeente om regie te voeren op hun eigen beslissing en die in lijn te brengen met de ambities aan de Schenkeldijk. De kosten zijn dan een logisch gevolg daar van. Dat kan allemaal niet bij de vrijwilligers van een sportvereniging worden neergelegd. Maar misschien is dit voorop gezet spel van de coalitiepartijen waarbij de schuldvraag langzaam in de schoot van de verenigingen wordt geschoven. De verenigingen die ‘ja’ hebben gezegd tegen de Schenkeldijk koers staan al lang in de startblokken.

Hoe nu verder?

SC Movado heeft een mooi, eigen clubhuis aan de Patersweg. Op een prima plek in de wijk, niet te groot en niet te klein, niet luxe maar doelmatig. Met lage lasten omdat we alles zelf hebben gebouwd en onderhouden. Als wij gedwongen worden te verhuizen wil de vereniging ongeveer hetzelfde er voor terug. Wat als het hele circus na al die jaren niet gaat lukken….? Movado is de afgelopen jaren altijd bereid geweest aan tafel te verschijnen en dat is niet veranderd. Laten we beginnen! Volgende week eindelijk weer met de wethouder om tafel.

En anders blijven we toch gewoon lekker zitten, het was tenslotte niet ons idee! Schiet de gemeente wel zichzelf mee in de voet. Intussen zitten we al jaren met een ‘tot op de draad versleten’ kunstgrasveld van 19 jaar oud dat de gemeente met kunst en vliegwerk in de lucht probeert te houden. Het is wachten op de eerste blessures. Als de verhuizing nog lang gaat duren, (bijv. 2-3 jaar) eisen wij van de gemeente dat die zijn verantwoordelijkheid als verhuurder neemt en dat zij Movado veilige sportvelden blijft verhuren. Een ander kunstgrasveld dus! Dat is het logische gevolg van alle vertraging waar wij als vereniging niets aan kunnen doen.

Schepers

facebook pagina movado

Danny Ebbers events

logo ramakoba

Ter Borg Autorijschool

Elsco
sbb

BMN Bouwmaterialen

De Linie ICT

Adresgegevens

Sportcomplex Patersweg
Ingang tussen nummers 205 en 207 
3314 HV Dordrecht

Contactgegevens

Tel: 078 - 614 60 16

Webbeheerder : Ad Vos ( )