header 2
PA255459.jpg

G-korfbal

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. In eerste instantie wordt vaak terughoudend gereageerd binnen een vereniging op het verzoek om een G-korfbal team op te richten. Niet terecht, zo blijkt, want de ervaringen van verenigingen waar al G-korfbal wordt beoefend, zijn vrijwel allemaal positief. Sporters met een verstandelijke beperking voelen zich over het algemeen thuis bij de vereniging, doen ook actief mee aan andere nevenactiviteiten en helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten.Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Daarnaast is kennis van de wereld van mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Iedereen die voor G-sporters openstaat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden. Dus goede begeleiding is een must!

Op dit moment wordt er al competitie gespeeld. Daarnaast worden er gedurende het jaar verschillende toernooien voor de G-teams georganiseerd. Naast de toernooien wordt er een Nederlands Kampioenschap G-korfbal georganiseerd, wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is voor de deelnemers.

Bij Movado worden de trainingen gegeven door: Hans Versprille (078-613 9553 / 06-2052 8045)

Breedte Korfbal

De korfballer, die deelneemt aan het breedtekorfbal stelt in zijn sportbeleving het meedoen centraal en niet de prestatie. Uiteraard wordt er gespeeld om te winnen, maar de opofferingen die hiervoor door de deelnemers worden gedaan zijn niet zo groot als bij de wedstrijdkorfballers. Daar het de grootste groep binnen het KNKV betreft, is het zaak om de breedtekorfballers volop te betrekken bij de inrichting van deze competities en dus “maatwerk” te leveren. In het breedtekorfbal kan er bij de senioren voorkeur worden uitgesproken om te spelen in een “doorlopende” competitie, maar ook in een “afzonderlijk na- en voorjaars” competitie. Ter beoordeling van de DWC zal het wel mogelijk moeten zijn om aanvaardbare indelingen te maken alvorens te besluiten tot het hebben van beide vormen in een bepaald district. Bij de laatste vorm worden er poules gevormd van 4 of 7 teams, die voor de start van de zaalcompetitie een hele competitie van 6 wedstrijden spelen (bij een indeling met 4 ploegen) of een halve competitie met 3 thuis- en 3 uitwedstrijden (bij een indeling met 7 ploegen). Na de zaal volgt er een herindeling en worden in het voorjaar weer 6 wedstrijden gespeeld. Bij de jeugd wordt er altijd gespeeld met deze na- en voorjaarscompetitie. Het voordeel van dit systeem is dat er gemakkelijker teams kunnen worden af- dan wel toegevoegd en dat er beter rekening gehouden kan worden met de sterkte van de teams. Zwakke dan wel sterke teams van voor de zaal kunnen bij elkaar worden ingedeeld en het is voor de deelnemers uiteraard aantrekkelijk om op het “eigen” niveau te kunnen duelleren.

In het breedtekorfbal gelden dezelfde spelregels als in het wedstrijdkorfbal. Wel onderscheidt het breedtekorfbal zich van het wedstrijdkorfbal door:

  • er is geen ploegopgave
  • er is geen promotie-/degradatieregeling
  • er worden geen beslissingswedstrijden gespeeld, wanneer 2 of meer ploegen met een gelijk aantal punten bovenaan eindigen
  • het verzetten van wedstrijden is soepeler dan in het wedstrijdkorfbal.

Wedstrijd Korfbal

De wedstrijdkorfballer stelt in zijn sportbeleving de prestatie centraal. Door training (vaak tweemaal per week) tracht hij of zij zich optimaal voor te bereiden om in de wedstrijden op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen presteren. Het KNKV bepaalt in overleg met de verenigingen de voorwaarden waaronder deelgenomen kan worden aan de wedstrijdkorfbalcompetitie en schept een juist kader om deel te kunnen nemen. Dit gaat verder dan alleen de competitie, het bestrijkt ook het gebied van arbitrage en opleidingen.

Net als in het topkorfbal worden in het wedstrijdkorfbal over het algemeen de ploegen ingedeeld in “doorlopende” competities. Met name op lager niveau komt het voor dat er poules worden gevormd van 7 ploegen en in een aantal districten wordt ook bij de A-, B-, C- en D-jeugd in het wedstrijdkorfbal gewerkt met een herindeling veld na afloop van de zaalcompetitie.

SC Movado is aangesloten bij SponsorKliks.

Ter Borg Autorijschool

facebook pagina movado
logo ramakoba
De Linie ICT
Elsco

Danny Ebbers events

BMN Bouwmaterialen

Schepers

sbb

Aankomende evenementen

Adresgegevens

Sportcomplex Patersweg
Ingang tussen nummers 205 en 207 
3314 HV Dordrecht

Contactgegevens

Tel: 078 - 614 60 16

Webbeheerder : Ad Vos ( )