header 2
P6292700.jpg

Jeu de Boules commissie

Al zo’n 35 jaar komen gedurende het hele jaar verschillende leden en donateurs op zondagmiddag bij elkaar voor het spelen van Jeu de Boules op het verharde veld.  

Jeu de Boules een sport of een spel?                                                                                                            

Wij zien het Jeu de Boules als een puur recreatief spel met daarin een sportelement, want het gaat er altijd wel om wie tijdens een partij het eerste de 13 punten haalt en daarmee 2 punten scoort voor het puntenklassement, dat per periode (half jaar) wordt vastgesteld.                                                      

Wat is Jeu de Boules? Eigenlijk niets meer of minder dan de stalen ballen (gewicht rond 700/740 gram en 3 ballen per deelnemer) zo dicht mogelijk bij een houten butje (klein balletje) zien te gooien. Dit doe je, op uitzonderingen na, niet alleen, maar met een medespeler en uiteraard een tegenpartij. Door het veld waarop gespeeld wordt, vergt het toch wel enige techniek, want soms komt het voor dat een bal een steentje raakt en ondanks de zwaarte, alle kanten opschiet. Ook een stukje tactiek kan geen kwaad, want je moet wel proberen zo dicht mogelijk bij het butje te komen en daarvoor is het soms nodig de bal van de tegenstander weg te ketsen.

Deelnemers.
De leukste vorm om Jeu de Boules te spelen is twee tegen twee. Door oneven aantallen deelnemers wordt dit soms een onderling drietal of twee drietallen tegen elkaar. Er worden bij ons per jaar twee periodes gespeeld en dit als puur recreatief, al gaat het wel ergens om, want aan het eind van elke periode ontvangen de winnaars een presentje.                                                                                                      Iedere deelnemer trekt vooraf een nummer en aan de hand daarvan worden de partijen gevormd en wordt de indeling bekend gemaakt. De partij die de toss wint, begint met het werpen van het butje en speelt vervolgens de eerste bal met als doel zo dicht mogelijk bij het butje te komen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt, deze blijft gooien tot de bal dichter bij het butje ligt dan van de tegenpartij. Lukt dit, dan zijn de tegenstanders weer aan de beurt om te proberen dichterbij te gooien.

Puntenklassement.
Als van beide partijen iedereen alle ballen heeft gegooid, dan bepaalt het aantal ballen van de partij die het dichtst bij het butje ligt het aantal punten. Dit kan er 1 zijn, maar soms zijn het meerdere ballen. De partij die het eerste de 13 punten bereikt is de winnaar van de partij en verdient daarmee 2 punten. Bij twee keer een drietal tegen elkaar is het te behalen punten hetzelfde als bij de tweetallen. Bij een drietal onderling liggen er voor de winnaar 2 punten en nummer twee 1 punt in het verschiet. De verliezers of nummer 3 bij een drietal ontvangen 0 punten. Elke wedstrijddag worden er twee partijen gespeeld en daarvan worden de punten genoteerd.

Contributie.

Alle deelnemers betalen een lidmaatschap of donatie aan SC. Movado,

Daarnaast betalen deelnemers en aanhang per maand € 4.00 aan de penningmeester van de Jeu Boules commissie waarvan de kosten worden betaald voor de jaarlijkse eetavond en tussendoortjes zoals een hapje en drankje na het Boulen.

 Aanvangstijd.

Het Jeu de Boules wordt het gehele jaar door op zondagmiddag gespeeld dus zowel in de lente, zomer, herfst en winter.                                                                                                                                                                                 De aanvangstijd is om 13.30 uur en verzameld wordt er vanaf 13.00 uur in de kantine. 

Meedoen.

Op zoek naar een leuke en vooral sociale bezigheid? Schroom niet en kom eens op een zondagmiddag naar het Sportcomplex Patersweg, ingang aan de Patersweg tussen nummer 205 en 207 of neem contact op met een commissielid, zie onderstaand.

U bent altijd van harte welkom.

Voor informatie over het Jeu de Boules kan contact opgenomen worden met één van onderstaande personen.

Penningmeester    Lenie Blom     Tel.nr. 06-41800814

Secretaris             Jan Plüs           

Lid                        Leo Alleman     Tel.nr. 0786312586    

 

 

SC Movado is aangesloten bij SponsorKliks.

BMN Bouwmaterialen

facebook pagina movado
logo ramakoba

Ter Borg Autorijschool

Schepers

De Linie ICT
Elsco
sbb

Danny Ebbers events

Aankomende evenementen

Adresgegevens

Sportcomplex Patersweg
Ingang tussen nummers 205 en 207 
3314 HV Dordrecht

Contactgegevens

Tel: 078 - 614 60 16

Webbeheerder : Ad Vos ( )