header 2
P6292700.jpg

Al weer heel wat jaren komt een groep leden op zondag bij elkaar voor het Jeu de Boules. Vanaf 2009 is dit een constante factor binnen SC Movado gebleken. Op de deelnemerslijst staan 40 personen. Wij hebben het eens bijgehouden en het blijkt dat er gemiddeld 25 deelnemers wekelijks aanwezig zijn. Dit is best opmerkelijk, omdat er het gehele jaar door het spelletje gespeeld kan worden en er onder de deelnemers (komt door de leeftijd) aardig wat deelnemers zijn die toch voor langere tijd met vakantie kunnen gaan.

Wat is Jeu de Boules nou precies? Eigenlijk niets meer of minder dan de stalen ballen (gewicht rond 700 a 740 gram en 3 per deelnemer) zo dicht mogelijk bij een butje (klein balletje) zien te gooien. Dit doe je, op uitzonderingen na, niet alleen, maar met een medespeler en uiteraard een tegenpartij. Door het veld waarop gespeeld wordt, vergt het toch wel enige techniek, want soms komt het voor dat een bal een steentje raakt en, ondanks de zwaarte, alle kanten opschiet. Ook een stukje tactiek kan geen kwaad, want je moet wel proberen zo dicht mogelijk bij het butje te komen en daarvoor is het soms nodig de bal van de tegenstander weg te ketsen.

De leukste vorm om Jeu de Boules te spelen is echter twee tegen twee. Door oneven aantallen deelnemers wordt dit soms een onderling drietal of twee drietallen tegen elkaar. Er wordt bij ons puur recreatief gespeeld, al gaat het wel ergens om. Iedere deelnemer trekt vooraf een nummer en aan de hand daarvan worden de partijen gevormd en wordt de indeling bekend gemaakt. De partij die de toss wint, begint met het werpen van het butje en speelt vervolgens de eerste bal met als doel zo dicht mogelijk bij het butje te komen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt, deze blijft gooien tot de bal dichter bij het butje ligt dan van de tegenpartij. Lukt dit, dan zijn de tegenstanders weer aan de beurt om te proberen dichterbij te gooien.


Als van beide partijen iedereen alle ballen heeft gegooid, dan bepaalt het aantal ballen van de partij die het dichtst bij het butje ligt het aantal punten. Dit kan er 1 zijn, maar soms zijn het meerdere ballen. De partij die het eerste de 13 punten bereikt is de winnaar van de partij en verdient daarmee 2 punten. Bij twee keer een drietal tegen elkaar is het te behalen punten hetzelfde als bij de tweetallen. Bij een drietal onderling liggen er voor de winnaar 2 punten en nummer twee 1 punt in het verschiet. De verliezers of nummer 3 bij een drietal ontvangen 0 punten. Elke wedstrijddag worden twee partijen gespeeld en daarvan worden de punten genoteerd.

Tussen de twee eetavonden die de Jeu de Boules jaarlijks organiseert, verzorgd door de eigen keukenbrigade, worden de zogenaamde competities gespeeld en de winnaars worden op die eetavonden in het zonnetje gezet. Voor die eetavonden wordt door alle deelnemers en enkele echtgenoten of partners van deelnemers maandelijks een bedrag gespaard waarvan ook enkele keren per jaar een hapje en drankje wordt genuttigd. 

Jeu de boules commissie

Functie Naam Telefoon
     
Secretaris Jan Plüs 078-6144958
Penningmeester Leny Blom 078-61681893
SC Movado is aangesloten bij SponsorKliks.
facebook pagina movado
sbb

BMN Bouwmaterialen

De Linie ICT

Schepers

Elsco

Ter Borg Autorijschool

logo ramakoba

Danny Ebbers events

Adresgegevens

Sportcomplex Patersweg
Ingang tussen nummers 205 en 207 
3314 HV Dordrecht

Contactgegevens

Tel: 078 - 614 60 16

Webbeheerder : Ad Vos ( )